Eliks verde - hladnoceđena ulja

U Japanu se neguje jedan lep običaj, pri čemu se dva puta godišnje u vremenu"letnjeg darivanja CHUNGEN" i "zimskog darivanja SIEBO", članovima porodice, prijateljima, rođacima, poslovnim partnerima... dele pokloni. Već dugi niz godina u asortimanu tih poklona drugo mesto zauzimaju jestiva ulja. Više od 20% ulja po domaćinstvu potiče od ulja dobijenog na poklon. Nadajmo se da će i kod nas doći vreme,kada će se u svim prilikama od posebnog značaja poklanjati ulje. Darivanjem hladno ceđenog ulja svojim najmilijima priuštićete trenutke posebnog gastronomskog užitka i dati doprinos očuvanju njihovog zdravlja.  citat iz knjige Hladno ceđena ulja
prof. Etelke Dimić

Hladno ceđeno Bundevino ulje

Bundeva ili tikva (Cucurbita pepo) je jednogodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Južne Amerike.Njene semenke mogu se koristiti sirove,pržene,mlevene i u obliku ulja.Hladno ceđeno ulje bundeve dobija se mehaničkim ceđenjem zrelog sirovog semena bundeve bez termičke obrade i dodavanja hemikalija.Na taj način dobijamo potpuno prirodno ulje visoke biološke vrednosti i kvaliteta koje zahvaljujući nepromenjenom sastavu deluje lekovito i blagotvorno na organizam čoveka.
Ulje bundeve se tradicionalno koristi u prevenciji i kao suplement u lečenju problema sa prostatom,mokraćnim kanalima i reproduktivnim sistemom. Fitosteroli,kojima je bundevino ulje bogato,sprečavaju dalje umnožavanje ćelija prostate i na taj način preveniraju benignu hiperplaziju prostate(BHP) .Fitosteroli poboljšavaju kvantitet i kvalitet semene tečnosti,a pomažu i u regulaciji povišenog holesterola i problema digestivnog i kardiovaskularnog sistema.
Sadrži od 60-80% nezasićenih masnih kiselina,pre svega omega 6 i omega 9,vitamin E i karotenoide koji su jaki antioksidansi,potom vitamine A,D,K,vitamine B kompleksa(B1,B2 i B6),minerale fosfor,kalcijum,magnezijum,kalijum,esencijalnu aminokiselinu triptofan,lecitin,belančevine,salicilnu kiselinu,a u tragovima gvožđe,cink i mangan.Zahvaljujući svom sastavu bundevino ulje ima antiinflamatorno ,diuretsko i antimikrobno dejstvo.
Preporučena dnevna doza u prevenciji je1-2 supene kašike.Kod BHP prva 3 meseca piti dva puta po dve supene kašike na dan uz doručak i večeru,a narednih šest meseci do dve godine piti po jednu supenu kašiku.
Ne koristi se za kuvanje jer toplota uništava hranjive sastojke.
Čuvati na tamnom i hladnom mestu u originalnoj ambalaži.

Hladno ceđeno Susamovo ulje

Hladno presovano susamovo ulje dobijeno je mehaničkim ceđenjem sirovog semena susama(Sesamum indicum) bez prethodne termičke obrade i bez primene hemikalija .Ova vekovima stara metoda omogućava proizvodnju visokokvalitetnog ulja bogatog ukusa i prepoznatljive arome sa širokom primenom u ishrani, kozmetičkoj industriji i u medicini.
Ulje susama bogato je linoleinskom kiselinom,jednom od dve esencijalne masne kiseline koju telo ne može da sintetiše,a neophodne su za normalan rast i razvoj našeg organizma u celini.Zahvaljujući bogatstvu nezasićenih 6 i omega 9 masnih kiselina,ulje susama utiče na smanjenje triglicerida i lošeg LDL holesterola,a povećava udeo dobrog HDL holesterola i na taj način blagotvorno deluje na smanjenje krvnog pritiska i stabilizaciju kardiovaskularnog sistema i bubrega.
Ulje susama je bogato prirodnim antioksidansima koji štite organizam od negativnog i štetnog uticaja slobodnih radikala,dok fitin u kombinaciji sa magnezijumom smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog creva. Sadrži i brojne vitamine i minerale kao što su vitamin E,vitamin B1,kalcijum,bakar,gvožđe,cink,magnezijum,kalijum.
Susamovo ulje je stabilno na visokim temperaturama te je pogodno za prženje,kuvanje i dinstanje,a koristi se i kao salatno ulje.

Hladno ceđeno Laneno ulje

Hladno presovano ulje lana dobijeno je mehaničkim ceđenjem zrelog semena lana (Linum usitatissimum) bez prethodne termičke obrade i bez primene hemikalija .Ova vekovima stara metoda omogućava proizvodnju visokokvalitetnog ulja jedva primetnog mirisa i blagog,pomalo orašastog ukusa. Ulje lana ima široku primenu u ishrani, kozmetičkoj industriji i medicini.Laneno seme je najbogatiji biljni izvor nezasićenih omega 3 masnih kiselina,omega 6 i omega 9 masnih kiselina.Naročito su značajne esencijalne masne kiseline linolenska(omega 3 masne kiseline) i linolna(omega 6 masne kiseline) koje ljudsko telo ne može da sintetiše te se moraju unositi putem hrane.Esencijalne masne kiseline su neophodne za pravilan rast,razvoj,regulaciju krvnog pritiska i lipidnog statusa, funkcionisanje imunološkog sistema i organizma u celini.Laneno ulje takođe sadrži visoke koncentracije vitamina B,C,E,fitosterola,folne kiseline,minerala kalcijuma,selena,bakra,gvožđa,cinka,natrijuma ,magnezijuma,fosfora i kalijuma.Laneno ulje blagotvorno deluje na smanjenje povišenog holesterola i triglicerida ,podiže odbrambene sposobnosti organizma,a zahvaljujući bogatstvu omega 3 masnih kiselina deluje protivupalno tj antiinflamatorno.Antioksidansi su visokokoncentrovani u lanenom ulju što smanuje rizik od pojave malignih bolesti.Primenjeno lokalno čini kožu lica elastičnijom i podstiče regeneraciju suve ispucale kože.
Koristi se kao salatno ulje jer nije stabilno na povišenim temperaturama. Laneno ulje je najbolje držati u frižideru,u originalnoj ambalaži van izvora toplote i sunčeve svetlosti i treba ga potrošiti 6 nedelja od otvaranja.
Da bi se iskoristile sve blagodeti lanenog ulja preporučena dnevna doza je od 1-3 supene kašike.

Hladno ceđeno Suncokretovo ulje

Suncokret(Helianthus annuus) je jedna od četiri najznačajnije sirovine za proizvodnju ulja poreklom sa Američkog kontinenta.Mehaničkim ceđenjem sirovih semenki pod visokim pritiskom dobija se bistra žuta tečnost prijatnog i svojstvenog mirisa i ukusa.Osim u ishrani,suncokretovo ulje zauzima značajno mesto u kozmetičkoj industriji i medicini,a u ajurvedi se hladno ceđeno ,nerafinisano ulje suncokreta koristi za detoksikaciju organizma svakodnevnim,jutarnjim mućkanjem ulja u ustima. Ulje suncokreta je veoma cenjeno zbog svoje visoke biološke vrednosti koja je uslovljena sastavom masnih kiselina i sadržajem vitamina E.Od svih jestivih ulja suncokretovo ulje je najbogatije vitaminom E,najznačajnijim prirodnim biološkim antioksidansom koji zajedno sa selenom učestvuje u neutralizaciji slobodnih radikala.Sadrži i vitamin B,bakar,magnezijum i važan je izvor omega 6 i omega 9 masnih kiselina.Omega 6 masna kiselina (linolna masna kiselina) je esencijalna i organizam nije u stanju da je sintetiše pa je neophodan optimalan unos putem hrane jer esencijalne masne kiseline omogućavaju pravilan rast,razvoj i funkcionisanje organizma u celini.
Koristi se za prženje,kuvanje,dinstanje,kao salatno ulje.

Kontakt podaci o firmi

  • Ime firme: Eliks verde
  • Adresa: Zdravka Čelara 100
  • Mesto: 21410 Futog
  • Kontakt telefon: +381 64 117 1002
  • E-mail adresa: eliksverde@gmail.com

Reč prijatelja

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije informacije i savete o zdravom načinu življenja