Pronašli smo G tačku

 

U restoranu Primavera u tržnom centru Galerija održano je degustaciono uparivanje zalogaja sa vinima Slavonske vinarije Galić iz Kutjeva.

Već welcome drink, vino G Točka, graševina sa naprstkom sovinjona i zelenca iz kvalitetne linije zaintrigiralo je imenom ali se svežinom fino izborilo uz bruskete sa sirom, paprikom i paradajzom. Belo otkrovenje večeri je svakako Graševina 2020 iz premium linije. Orada sa bejbi spanaćem i pečenim orasima praktično je samo izdigla prisutni snažan aromatski ekstrakt a slasnost vina se sljubila sa sočnim kiselinama.

U liniji premium koja se odlikuje modernim, pomalo minimalističkim ali krajnje skladnim etiketama koje najavljuju stil vina u buteljkama, još su graševina iz kasne berbe, Rose od sorti kaberne, merlo i pino noar, te tipični sovinjon blan Starog sveta iz berbe 2020. koji smo probali uz svinjski file punjen kozjim sirom, gde je zablistao krem od lisičarke dopunjen teksturom vina.

Uz pomoć ovdašnjeg somelijera Dušana Vranića, predstavnik vinarije Andrej Markulin nenametljivo je otkrio tajne ove moderne vinarije ozbiljnih gabarita završene 2018. posle čitave dve godine izgradnje a na osnovama brenda Galić započetog deceniju ranije.

Šezdeset hektara vinograda različite starosti daju sirovinu koja se obrađuje u monumentalnom zdanju na 3.330 kvadratnih metara sa jednim od najmodernijih evropskih podruma gde vina sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 330.000 boca nastaju u velikim drvenim fermentatorima, džinovskim betonskim sfernim i drugim "jajima", a odležavaju u brojnim barik buradima firme Segvin Moro.

Imali smo priliku da, prema rečima domaćina, probamo i najprodavaniji rose u Hrvatskoj. Kupažirani kaberne i merlo sa malo pino noara dali su aromatski prilično nenametljivi ali fino posloženi i harmonični gastronomski roze. Iz crvenog segmenta kao vino iznenađenja u čaše je sipan Pinot Noir 2017 iz linije exclusive dok je bordoška kupaža kabernea (50%), merloa (45%) i kaberne frana Crno 9 2016, upriličena uz srneći ragu sa višnjama na glilovanoj palenti što je verovatno bila kruna večeri.

A zašto se vino zove G Točka? Pa ukratko, na početno slovo svog prezimena je vlasnik vinarije Josip Galić, stavio tačku. Nikakva misterija.

 

Izvor: tekst i fotografije preuzete sa portala vino.rs

 

Reč prijatelja

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije informacije i savete o zdravom načinu življenja