Masaža u službi zdravlja

Savremeni način života i ubrzani tempo koji prati savremene aktivnosti čoveka donose mnogo stresa. Za vreme jednog dana, potrebno je obaviti veliki broj obaveza na poslu, ali i kod kuće. O ovim okolnostima potrebno je da nađete delić svog vremena za Vaše najmilije ali je takođe vrlo bitno da nađete vreme i za sebe.

Masaža ima duboki uticaj na nervni sistem. Efekti masaže mogu da budu umiujući, odnosno sedativni. Kod određenih tegoba pružaju olakšanje, a ujedno deluje blagotvorno na nervni sistem. Poremećaji poput nesanice, glavobolje, napetosti i ostalih stanja izazvanih stresom nestaju uz pomoć adekvatnog pristupa masera. Masaža je odličan vid da ovladate sobom, svojim telom i da ojačate mišiće usled nedostatka fizičke aktivnosti. Dejstvo masaže ogleda se u lokalnom uticaju na tkiva, gde dolazi do pomeranja tečnosti (limfe i krvi). Masaža poboljšava krvotok, pa samim tim dolazi i do bolje ishrane kože. Poboljšava funkciju lojnih žlezda, na ovaj način se mehanički odstranjuju bakterije, mišići se opuštaju – kao i nervni sistem. U zavisnosti od tegoba ili navike svakoće za sebe izabrati neku od mnogobrojnih vrsta masaže. Ni sa jednom nećete pogrešiti i definitivno će doći do ublažavanja bolova, prikupićete energiju i relaksirati se.

Limfna drenaža

Limfna drenaža predstavlja poseban oblik masaže i mogu da je rade isključivo profesionalni maseri i fizioterapeuti. Ova masaža je veoma dobra i preporučuje se kod: limfedema, hroničnog reumatizma zglobova, kontuzija i hematoma, zatim kod ožiljaka od opekotina i distorzije zglobova. Osim toga dobra je i u tretmanima protiv celulita i strija. Ova masaža definitivno predstavlja nezamenljiv terapeutski postupak za stimulisanje cirkulacije limfe, poboljšanje venske cirkulacije i detoksikaciju organizma. Ovo je možda čak i najbolji lek ukoliko patite od zadržavanja tečnosti u organizmu.

Reiki masaža

Naziv reiki potiče iz japanskog jezika i označava univerzalnu životnu energiju koja je svuda oko nas. Reiki masaža služi da čovek usvaji sposobnost da kanališe univerzalnu životnu energiju, uči kako da se oslobodi stresa što ima za posledicu bolje psihičko i fizičko zdravlje kod onih koji primenjuju ovu masažu. Ova energetska metoda ima za cilj da pokrene energiju u ljudskom organizmu i da ga na taj način podstakne na oporavak i samoizlečenje. Tokom prenošenja energije, reiki primalac treba da opušteno sedi ili leži i da bude otvoren za nova iskustva. Broj tretmana se ponavlja u zavisnosti od zdravstvenog stanja i toga koliko je pojedincu potrebno da se oslobodi stresa i uspostavi energetsku ravnotežu u organizmu.Interesantno je to što je ova metoda priznata od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije i radi se kao dopunska terapija u nekim domovima zdravlja.

Reč prijatelja

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije informacije i savete o zdravom načinu življenja