Brinete se za zdravlje? Evo šta obavezno trebate da imate kod kuće

Ako svoje vikende i godišnje odmore volite da provodite na otvorenom onda znate da razne aktivnosti sa sobom nažalost donose i veće šanse da zaradimo kakvu neželjenu povredu. O alergijama i dosadnim insektima, da i ne govorimo.  

Zato morate da se pobrinete da kod sebe uvek imate nekoliko osnovnih apotekarskih proizvoda za negu i zdravlje koji vam mogu olakšati trenutnu bol, zaustaviti krvarenje ili ublažiti reakciju neprijatnog uboda.

 

Koji proizvodi uvek moraju biti na dohvat ruke?

Bilo kod kuće, na nekom kraćem ili dužem putovanju ovo je popis osnovnih proizvoda i aparata za zdravlje koje bi obavezno trebali da imate pri ruci:

 • Flasteri, sterilne gaze i zavoji različitih veličina, širina i dužina osnova su kućne apoteke i uvek ih treba imati pri ruci.
 • Digitalni toplomer i merač pritiska najčešći su aparati za zdravlje koji se mogu pronaći u domaćinstvu. Savremeni merači pritiska osim samog pritiska mere i otkucaje srca i omogućavaju upoređivanja poslednjih rezultata koje ste izmerili što nam omogućava bolji uvid u naše zdravlje. Aparate za zdravlje poput merača pritiska i toplomera treba imati pri ruci kako bismo znali na vreme da reagujemo na različite sumnje i da se na vreme obratimo lekaru.
 • Lekove za snižavanje temperature poput onih koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol  uvek je dobro imati na raspolaganju. Iako su najčešće u obliku tablete, moguće ih je kupiti i u prašku sa kojim se može napraviti ukusan topli napitak. Lekovi u prahu su posebno praktični za decu koja imaju problema sa uzimanjem ili gutanjem tableta. Ne zaboravite da je povišena temperatura simptom brojnih zaraznih bolesti prilikom kojih je preporučljivo kontaktirati ili posetiti lekara.
 • Tablete protiv bolova koje će pomoći kod jakih bolova poput glavobolje, zubobolje ili boli u mišićima, birajte one na bazi paracetamola, acetilsalicilne kiseline ili ibuprofena. U svakom slučaju, pročitajte uputstva o leku posebno ako uzimate i neke druge lekove.
 • Repelente za zaštitu od insekata koristimo često, posebno u letnjim mesecima i dobro ih je imati pri ruci. U slučaju alergijskih reakcija na ubode insekata, dobro je da kod kuće imate i antihistaminik koji će  ublažiti alergijsku reakciju.
 • Ako se mučite sa čestom kostoboljom, boli u krstima, ramenima ili nogama, razmislite o tome da svoju kućnu apoteku upotpunite jednim kvalitetnim aparatom za masažu. Hronična kostobolja ili bol u mišićima može vam zadati puno problema i značajno uticati na kvalitet svakodnevice. Redovno korišćenje aparata za masažu pomoći će u suzbijanju boli i u opuštanju problematičnih delova tela.
 • Sredstvo za zaštitu od sunca bi trebali da koristite redovno i dobro je da ga imate u kućnoj apoteci. U letnjoj sezoni dobro je imati i sredstvo za ublažavanje opekotina i negu kože. Iako verovatno to ne radite, sredstva za zaštitu od sunca trebate da koristite tokom cele godine, posebno za vreme snega u zimskim mesecima.
 • Dezinfekciono sredstvo odnosno antiseptik za posekotine i ogrebotine, neizostavni su u svakoj kućnoj apoteci, a pomoći će vam kod saniranja bilo kakvih povreda na koži. Potražite ih u obliku spreja, kreme ili praha.

Listu prilagodite potrebama svoje porodice, proverite posebne proizvode namenjene deci, a ne zaboravite i na svoje kućne ljubimce, posebno pse koji su sigurno stalni pratioci svih vaših avantura.

Svi ponekad trebamo malo više nege i brige o zdravlju, a pametno izabrani proizvodi za zdravlje olakšaće nam život u ključnom trenutku. Kupite ih na savremen način, brzo, jednostavno i povoljno.

Reč prijatelja

 • Dobrobiti sna
  Dobrobiti sna Svi znamo, da puno bolje funkcionišemo tokom dana, kad se dobro naspavamo. Ne samo to…
 • Jeste li znali da...
  Jeste li znali da... MAK Iako je makovo ulje vrlo harmonično ulje, cenjeno u makrobiotičkoj kuhinji, za mnoge još…
 • Prirodni antipiretici
  Prirodni antipiretici Prirodni načini smanjenja visoke temperature Znanja o prirodnim antipireticima su važno za svakoga od nas,…
Prijavite se na newsletter i primajte najnovije informacije i savete o zdravom načinu življenja