Putovanje kroz Srbiju i Šumadiju

Ako ste jedna od onih osoba koja često govore kako bi boravili u prirodi, pobegli negde za vikend i radije udisali svež planinski vazduh od gradskog smoga nemojte da dozvolite da se priča o tome završi u zagušljivom kafiću.

Srbija poseduje neiscrpna blaga za koja će Vam trebati tri života da sve to obiđete. Veliki broj planina, reka i jezera su samo delić razloga zbog čega veliki broj turista iz gradova kao što su Frankfurt ili Bukurešt kupuje avio karte da bi videli sve lepote naše zemlje.

Predeli istočne ili zapadne Srbije, ali i srca njeog – tj. Šumadije kriju mnoštvo netaknutih prirodnih lepota. Veliki broj manastira i spomenika nose u sebi viševekovnu istoriju. Za ovakva putovanja neophodno je iznajmljivanje automobila, ukoliko već nemate sopstveno vozilo. Osim toga naoružajte se i fotoaparatom i širokim osmehom. Ukoliko se budete malo potrudili videćete da postoje popusti sa kojima možete obići još neke dodatne destinaciji po daleko manjoj ceni.

Istočna Srbija je poznata po zanimljivoj hrani i piću. Osim toga ovde se nalazi planina Rtanj koja je poznata po mitskim predanjima. Lepota Rtnja je u tome što je njegova priroda netaknuta, bez urbanih turista, komercijalnih objekata i svega onoga što bi narušilo mir kojim odiše. Raznovrsno lekovito bilje koje se može videti samo na Rtnju, ukrasno šiblje, različito drveće - samo su neki od razloga zašto je ova prirodna lepota u srcu Srbije njen pravi dragulj vredan posete.

Zlatibor se nalazi na jugozapadu Srbije. U ovom okrugu se nalaze manastir Vavedenje u Ovčarsko – kablarskoj klisuri. Tornik je najveći vrh na ovoj planini i nalazi se na 1.496 metara nadmorske visine. Put do vrha nije ni malo naivan, ali je zato vazduh toliko čist a okolina zelena i izazovna da planinarenje zapravo predstavlja zadovoljstvo, čak i za one koji nisu skloni ovim aktivnostima. Užički okrug poznat je po komplet lepinji koja je odličan obok nakon šetnje u prirodi. Ukus kajmaka, domaće lepinje i jagnjeće moče najbolje je da upotpunite domaćom rakijom. Ovo je jedna od najlepših planina u Srbiji.

Ovo su samo neke od destinacija koje treba da posetite. Kada uđete u priču shvatićete da postoji još mnoštvo skrivenih i ljubomorno čuvanih interesantnih mesta koje treba posetiti. Obzirom da su naša putovanja u navećem broju slučajeva orjentisana ka gradovima Evrope, mali broj ljudi je svestan da u Srbiji zaista ima šta da se vidi. Krenite od svog okruga, širite puteve ka istoku, severu, jugu i zapadu Srbije. Videćete da niste pogrešili.

 

Reč prijatelja

  • Putovanje bez stresa
    Putovanje bez stresa Ukoliko ste se isplanirali putovanje, verujemo da u tim planovima nije bilo mesta stresu. Ovu…
  • Dobrobiti sna
    Dobrobiti sna Svi znamo, da puno bolje funkcionišemo tokom dana, kad se dobro naspavamo. Ne samo to…
  • Pronašli smo G tačku
    Pronašli smo G tačku   U restoranu Primavera u tržnom centru Galerija održano je degustaciono uparivanje zalogaja sa vinima…
Prijavite se na newsletter i primajte najnovije informacije i savete o zdravom načinu življenja