Dobrobiti sna

Svi znamo, da puno bolje funkcionišemo tokom dana, kad se dobro naspavamo. Ne samo to - kvalitetan i redovan san ima neverovatano pozitivan uticaj na naše zdravlje. S druge
strane, nedostatak sna donosi veću šansu za razvoj mnogih bolesti.

Na koje aspekte našeg života utiče san?

Stres - Ako telo ne dobija kvalitetan i redovan san, ono podiže uzbunu – zbog čega sledi porast pritiska i pojačano stvaranje hormona stresa – kortizola. Visoki pritisak povećava opasnost od celog niza bolesti. Kortizol također, ima brojna nepovoljna dejstva na organizam (povezan je sa depresijom, osteoporozom, poremećajima metabolizma itd.). S druge strane, kvalitetan san omogućuje da se tokom dana lakše nosimo sa stresnim situacijama.

Mršavljenje - Potvrđeno je da osobe, koje spavaju manje od 7 sati, imaju povećani rizik od pretilosti. Osim toga, manjak sna negativno utiče na balans hormona, koji kontrolišu apetit. Produktivnost i pažnja - Dobar san poboljšava pažnju, ispunjava nas energijom i pozitivno utiče na našu produktivnost tokom dana. Kvalitetan san pomaže da budemo sigurni i oprezni. Svaki dan zbog nedostatka sna na putevima gine veliki broj ljudi.

Pamćenje - Upravljanje pamćenjem se dešava tokom noćnog sna, kada telo prerađuje informacije od prethodnog dana i međusobno povezuje događaje, iskustva i osećaje. Nedostatak sna može dovesti do gubitka pamćenja.

Depresija - Nedostatak sna je direktno povezan sa niskim nivoom serotonina u mozgu. Poznato je, da ljudi sa manjkom serotonina imaju veći rizik od depresije. Noćni san igra važnu ulogu u radu našeg mozga i direktno utiče na raspoloženje.

Imunitet – Nedostatak sna nas može doslovno učiniti bolesnima – jer je naš imunitet oslabljen i ne može se efikasno boriti sa virusima i bakterijama. Redovan san ne samo da pomaže brzom oporavku od bolesti, nego nas i štiti da se ne razbolimo! Poznato je, da naš imuni sistem najbolje radi tokom noćnog sna.

Lepota - Izraz uspavana lepotica itekako ima smisla, jer dok spavamo, naše telo se regeneriše i oporavlja. Ovaj proces uključuje obnavljanje ćelija kože i mišićnih tkiva. Nedostatak sna ubrzava proces starenja, zbog čega koža gubi čvrstoću i elastičnost, nastaju bore i tamni podočnjaci.

Zdravlje srca - Manjak sna povezan je sa povećanim krvnim pritiskom i holesterolom, koji su glavni činioci kod bolesti srca, moždanog udara i mnogih drugih bolesti.

Prevencija dijabetesa - Ljudi, inače zdravi i vitki, pokazivali su insulinsku rezistenciju (simptom, koji je povezan sa dijabetesom tipa 2) nakon toga što su ostali bez dubokog sna samo nekoliko
noći! Iz toga se vidi, da nas redovan i kvalitetan san štiti od dijabetesa.

Intelektualna snaga - Redovan san pomaže mozgu da obrađuje informaciju brzo i kvalitetno i omogućuje da lakše shvatimo nove pojmove. Dobar noćni odmor omogućuje veću intelektualnu snagu tokom dana. Naša koncentracija se poboljšava i učenje postaje lakše.

Koordinacija - Ako se bavite sportom ili drugim aktivnostima, koje zahtevaju dobru koordinaciju, kvalitetan san će pomoći da budete u najboljoj formi. San također utiče na izgradnju mišića i izdržljivost. Kreativnost - Mnogi umetnici i naučnici došli su do genijalnih Ne samo to – mnogi eksperimenti su pokazali, da je san ključan za kreativno rešavanje problema.

Dugovečnost - Istraživanja su pokazala, da osobe, koje imaju redovan i kvalitetan noćni san žive duže. Na kraju moramo napomenuti da je svaka osoba individualna. Zbog toga potrebe za snom se razlikuju od osobe do osobe. Dok se neko oseća odmorno nakon 6-7 sati sna, drugima će za odmor biti potrebno 8 ili 9 sati.

Kako poboljšati san?

Nekoliko jednostavnih saveta će Vam pomoći da poboljšate svoj san i da se ujutro probudite odmorni i sretni!

Zatamnite sobu - Jako svetlo stimuliše rad mozga. Nemojte koristiti jaka svetla bar sat vremena prije spavanja.

Oslobodite se briga - Rešite se svih briga pre nego što odete na spavanje. Napišite na papir sve što vas muči, a pored pokušajte napisati moguća rešenja problema.

Opustite se - Tiha ugodna muzika, topla kupka, meditacija, čaša biljnog čaja i vežbe disanja mogu Vam pomoći da se opustite pre spavanja.

Neka Vaša spavaća soba bude ugodna za san - Neka temperatura u spavaćoj sobi bude ugodna za san, krevet, madrac i jastuk – udobni, a prostorija dobro provetrena. Nered u spavaćoj  sobi može uticati na san. Izdvojite par minuta, da pospremite stvari u sobi pre spavanja.

Redovno vežbajte, ali ne pre spavanja - Vežbe, uz mnoge druge benefite poboljšavaju san. Ali nikako nemojte vežbati neposredno pre spavanja!

Sunčeva svetlost - Svi imamo unutrašnji sat, koji reguliše naše aktivnosti tokom dana i noći. Taj sat se aktivira uz pomoć svetla. Zato nakon buđenja raširite zavese ili izađite van, da dobijete malo sunčeve svetlosti. Ako to nije moguće, upalite jaka svetla.

Nemojte ići na spavanje gladni, niti se previše najesti - Ako ste gladni, pojedite nešto lagano. Čaša mleka ili biljni čaj sa komadićem tosta su sasvim dovoljni. Nikako nemojte jesti tešku, masnu hranu pre spavanja.

Izbegavajte alkohol, kafu, cigarete. Ako volite kafu, pijte je u prepodnevnim časovima. Također izbegavajte da pijete alkohol neposredno pre spavanja - Cigarete mogu također poremetiti san, jer sadrže nikotin, koji ima stimulirajuća svojstva. Nedavne studije potvrđuju, da mirisi direktno utiču na naš san. Rezultati studija potvrđuju, da se aromaterapija može koristiti za poboljšavanje kvaliteta sna. Pet najboljih mirisa za san su lavanda, kamilica, bergamot, sandal i mandarin.

Reč prijatelja

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije informacije i savete o zdravom načinu življenja