Prirodni antipiretici

Prirodni načini smanjenja visoke temperature

Znanja o prirodnim antipireticima su važno za svakoga od nas, bez obzira na starost i pol, jer u jednom trenu života svima nam može zatrebati. Groznica ili visoka temperatura je način čišćenja tela od toksina i infekcija. Na žalost, ovu funkciju organizma često pogrešno shvatamo i kod većine nas izaziva strah. Naša normalna telesna temperatura iznosi 37oC. Sve što prelazi ovu temperaturu smatra se groznicom. Male promene telesne temperature ne treba shvatati suviše ozbiljno jer temperatura organizma se može menjati u zavisnosti od doba dana i fizičkih aktivnosti. U vreme bolesti, povišena temperatura pomaže telu da se izbori sa infekcijom. To je normalan proces i u većini slučajeva nije neophodno snižavati  telesnu temperaturu. Ipak, iznad određene granice, visoka temperatura može biti opasna. Temperatura iznad 40oC se smatra opasnom i zahteva hitnu intervenciju. Ako temperatura ostane na tom nivou duže vremena može da izazove  oštećenja mozga, konvulzije pa čak i smrt. Ako imate visoku temperaturu, najbolje je da ne kozumirate čvrstu hranu i da pijete što više tečnosti (čaj, voćni sok ili voda sa limunom). Topla tečnost če podstaći preznojavanje – prirodan mehanizam za hlađenje tela, koji oslobađa organizam od toksina.

Narodna sredstva za snižavanje temperature

Čokolada - Tradicionalno, kakao se koristi se kao lek protiv visoke temperature, depresije i bolesti bubrega i jetre.

Šipurak (Nar) - Ljudi u Izraelu uzgajaju nar već više od 5.000 godina. U medicinske svrhe koriste se mnogi delovi ovog voća. Npr. kora šipka se može koristiti kao sredstvo protiv visoke temperature.

Prirodni Aspirin - Zapadna medicina za smanjenje temperature  koristi aspirin. Ali malo ko je upućen da badem, breza i vrba sadrže supstancu salicin koja predstavlja prirodni aspirin koji je isto tako efikasan kao i sintetički.

Kadulja - Kadulja je popularna u mnogim zemljama sveta. Osim toga što ima veoma veliku efikasnost u snižavanju temperature, ona poseduje i antibakterijska i antiseptička svojstva.

Čili - Hrana koja sadrži čili ili kajensku papriku izaziva preznojavanja što je prirodan mehanizam u procesu hlađenja organizma. Indijanci protiv groznice prave ljuto kiseli napitak od kajenske paprike i pomorandže. Kajenska paprika se natopi u vreloj vodi, doda se šećer i sok kisele pomorandže. Ovaj napitak, osim toga što snižava telesnu temperaturu, podstiče na znojenje i snadbeva organizam vitaminom C.

Boražina - Kod groznice Francuzi koriste čaj od latica i listova boražine (Borago officinalis). Boražina također podstiče preznojavanje. Za čaj se mogu koristiti sveži ili osušeni cvetovi ove biljke.

Đumbir - Đumbir, pored brojnih drugih lekovitih svojstava, također snižava temperature. Napravite čaj od praha đumbira sa limunom. Ovaj čaj ne samo da ubrzava preznojavanje i smanjuje telesnu temperature, nego pomaže i kod bakterijskih infekcija grla.

Eukaliptus - Australijsko eukaliptusovo drvo daje mirišljavo ulje za koje se kaže da pomaže kod visoke temperature.

Malina, Brusnica, Pasji trn - Stanovnici Rusije protiv groznice prave topao napitak od maline, brusnice ili pasjeg trna. Jednu čašu maline/brusnice/pasjeg trna zdrobiti uz pomoć drvene kašike i iscediti dobijeni sok. Ostatak voća zaliti sa  jednim litrom vode i pokuvati. Malo ohladiti, dodati isceđeni sok i nekoliko kašikica meda. Napitak piti topao, jednu čašu svakih 30 do 40 minuta.

Tuširanje u hladnoj vodi - Ovo je opštepoznati način snižavanja temperature ali nažalost njegova efikasnost je kratkog veka.

Reč prijatelja

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije informacije i savete o zdravom načinu življenja