Jeste li znali da...

MAK

Iako je makovo ulje vrlo harmonično ulje, cenjeno u makrobiotičkoj kuhinji, za mnoge još uvek predstavlja veliku nepoznanicu. U zemljama srednje Evrope koji su i veliki tradicionalni proizvođači maka, rađeni su mnogi ogledi sa makovim uljem.

Makovo ulje smatra se prirodnim eliksirom za osteroporozu, naime ovo ulje pomaže u razvoju kostiju i njihovoj zaštiti, sprečava gubitak koštane mase i brzo nadoknađuje izgubljenu. Vrlo je zanimljivo da ima smirujuće dejstvo na ljudski organizam, smanjuje bol nerava, te jača odbrambeni sistem organizma.

Makovo ulje se prvi put spominje u starogrčkim spisima. Starogrčke atlete su koristile makovo ulje izmešano sa medom i crnim vinom kao sredstvo za povećanje snage i izdržljivosti. Ovo se smatra pretečom modernog sportskog dopinga. Jedan poznati slučaj je bo sa čehoslovačkim sportistima koji su isključeni pa zatim vraćeni na takmičenje jer su tokom proprema kozumirali makovo ulje. Ovo je predstavljalo dugoskrivanu tajnu iza Gvozdene zavese u rezultatima istočnoevropskih sportista.

Pored ishrane makovo ulje je vrlo cenjeno i u slikarstvu. Zajedno sa lanenim uljem, ono spada u grupu brzosušivih ulja, čuvena slika Mona Liza je rađena makovim uljem.
Zbog svoje brzosušivosti koristi se i za podmazivanje sitnih i vrlo preciznih delova u mehanici.

NEVEN

Primena nevena u terapijske svrhe potiče još iz starog Egipta. Latinsko ime Calendula, dobio je od latinske imenice Calenae što znači prvi dan u mesecu, a povezuje se s tim što se cvetovi otvaraju sa izlaskom sunca a zatvaraju sa zalaskom. U svim antičkim kulturama neven je bio poznat kao lekovita biljka za lečenje bolesti kože, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti. U narodu je poznat i kao barometar za kišu, jer ako su cvetovi ujutru posle izlaska sunca još uvek zatvoreni, tada će u toku dana sigurno padati kiša.

U hrišćanstvu neven je posvećen Devici Mariji, otuda i ime Marygold (marijino zlato).

Neven je 80-tih i 90-tih godina XX veka pao u zaborav, gubeći trku sa proizvodima savremene farmaceutske industrije. U poslednjih nekoliko godina, međutim, ponovo raste interesovanje za lekovita svojstva nevena. Naime utvrđeno je da etarsko ulje i likopen iz cveta nevena štiti od raka grlića materice. Zbog svog estrogenog dejstva uspešno se koristi za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenje menstrualnih bolova. Maceriran u lanenom ulju pokazuje ohrabrujuće rezultate u borbi protiv melanoma (rak kože).

U starom Rimu neven su nazivali biljkom kože.

Reč prijatelja

Prijavite se na newsletter i primajte najnovije informacije i savete o zdravom načinu življenja